A nagy nyugdíjmese

A történetünk az 1800-as évek végén kezdődik. A mostani nyugdíjrendszer (társadalombiztosítási rendszer) alapjait ugyanis egy Otto von Bismarck nevű porosz vaskancellár fektette le. Konkrétan az 1883-as betegségi biztosítási törvénnyel kezdődött, és az 1889-es öregségi és rokkantsági biztosítási törvénnyel záródott, amelyeket 1911-ben egyesítettek. Az alapelv szép, és jó volt a közteherviselés jó gondolatnak tűnt, de azóta kiderült, hogy a valódi ok az volt, hogy az állam adó formájában pénzt szedjen be, a hadászati fejlesztésekre.

Magyarországon az első ilyen jellegű rendszer bevezetésére 1912-ben került sor, amely folyamatosan változott (nagyjából 4 korszakra bontható), de a lényege nem változott, mert folyamatosan fizetjük be a járulékot/adót, és majd ha megéljük az időskort, akkor kapunk valamennyi nyugdíjat. Másik nevén ezt a rendszert hívjuk felosztó kirovó rendszernek.

De hogyan maradhatott ez fenn ilyen sokáig?

Ha megnézzük az évszámokat egyből beugrik a megoldás, ugyanis amikor a Bismarck féle rendszer elérte a 20 évét akkor már világháború dúlt, ebben sajnálatos módon sok ember meghalt, illetve országok is csődbe mentek így nem kellett hatalmas összegeket nyugdíj gyanánt kifizetni. Nem sokkal ezután jött a második világháború és ugyancsak ezzel szembesülhettünk, igazság szerint ezzel magyarázható a rendszer fennmaradása.

De akad egy másik ok is…

Ez pedig nem más mint a politika. Párt függetlenül a rendszerváltás óta a legkönnyebben megszólítható, és legnagyobb „szavazóbázis” a nyugdíjas korosztály. Bizony emiatt is egy kicsit kitolódik ennek a rendszernek az összeomlása, de ne használjunk ilyen szavakat, hívjuk inkább átalakulásnak.
Bizony a nyugdíj intézménye nagy alakuláson fog keresztülmenni, ezt talán az alábbi ábra tudja a legjobban illusztrálni:

A fenti ábra azt mutatja meg, hogy az adott évben mennyi gyermek született, közülük is kiemelkednek a Ratkó korszak gyermekei (1950-es évek), illetve az ún. GYES-gyerekek (az 1970-es évek közepe). Látható hogy ez a két korosztály nagyon nagy létszámban képviselteti magát a magyar társadalomban. A Ratkó gyermekek most mennek nyugdíjba, így ők innentől fogva nem bevételi oldalról, hanem kiadás (nyugdíj) oldalról lesznek jelen a TB rendszerben. Már ez is hatalmas pofon lesz a rendszernek, de amikor az 1970-es években születettek is nyugdíjba mennek, akkor már nem lesz fedezet a nyugdíjasok kifizetésére.
Ezt a folyamatot a folyamatosan öregedő társadalmunk, a kevés születő gyermek, az óriási méretett öltő kivándorlás csak Ezekből mind levonható, hogy nem ringathatjuk magunkat abba a hiú álomba, hogy „majd az állam megoldja”. Bizony bármilyen nehezünkre is esik el kell kezdeni a saját nyugdíj megtakarításunkat, így megmentve magunkat a keserves nyugdíjas évektől.

 


ÜGYFELEINK MONDTÁKAz utasbiztosítás kapcsán, amikor arra szükség volt, minden a lehető legflottabbul működött külföldön és rapid tájékoztatást is kaptunk az adott szituációval kapcsolatosan.
Péter
Ha bármilyen kérdésem van a biztosításokkal kapcsolatban rögtön kapok rá választ. Mindenben segít a kolléganőjük. Gratulálok a csapatmunkához.
Flóra
Mindig segítőkész a kapcsolattartó és rövid idő alatt minden kérdésre választ kapok.
Krisztián
Korrekt gyors ügyintézés, nem ok nélkül, évek óta önöknél intézem cégem, családom, ismerőseim biztosítási ügyeit.
Andor
Állandó készenlét és felkészültség. Olyan nincs, hogy nincs!
Zsófi